Vinkit kodin sähkölaskun pienentämiseen

Suomalaiset haluavat nyt säästää energiaa ja pienentää sähkölaskuaan. Keskustelua käydään muun muassa sähkön kilpailuttamisesta, maalämmön edullisuudesta ja kodin laitteiden energialuokituksesta. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä tekemään kotiin suuria energiaremontteja, vaan jo pienillä käyttötapamuutoksilla voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa ja sitä myöden sähkölaskunsa suuruuteen. Turha tuhlailu kannattaa lopettaa ja ottaa tästä helpot energiansäästövinkit käyttöön.

Pysy kärryillä sähkölaskustasi

Jokaisella energiayhtiöllä on tarjolla kulutusseurantapalvelu. Ota se käyttöön ja seuraa tarkasti kulutustasi. Näin huomaat äkilliset muutokset kulutuksessasi helposti ja pystyt tutkimaan tekemiesi muutosten vaikutusta. Yleensä kulutusseurantapalvelu toimii kätevästi netissä ja sinne pääsee kirjautumaan omilla tunnuksillaan helposti.

LED-lamput hehkulamppujen tilalle

Jos kotonasi on vielä käytössä hehkulamppuja, niin nyt viimeistään on aika vaihtaa ne LED-lamppuihin. Hehkulamput kannattaa laittaa sekajätteeseen saman tien, sillä ne ovat todellisia energiasyöppöjä. Esimerkiksi 25 000 tunnin käytöllä 8 W LED-lamppu kuluttaa 658 kWh sähköä ja vastaavan tehoinen hehkulamppu kuluttaa 3300 kWh. Tämän erotuksen voit vielä kertoa kodissasi olevien lamppujen määrällä, niin tulos varmasti yllättää. Myös halogeenispotit kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin ledeihin. Kesän kääntyessä syksyksi valoja aletaan käyttää enemmän ja jos esimerkiksi koko piha on valaistu, niin lamppujen laatu vaikuttaa paljon sähkölaskuun. Ledejä suosimalla säästää satoja euroja.

Puhdista kylmälaitteet

Pakastimen sulattaminen vaikuttaa sen energian kulutukseen yllättävän paljon. Jos pakastin on täynnä jäätä, niin energian tarve on paljon suurempi. Syyssadon säilömisen aikaan on viimeinen hetki puhdistaa kaikki kodin kodin kylmälaitteet huolellisesti ja imuroida laitteiden takana oleva putkisto. Kylmälaitteiden sijoittelulla on myös merkitystä niiden energian kulutukseen. Niiden ympärillä tulisi olla tilaa, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään. Kylmälaitteiden lähellä ei saisi olla lämpöä tuottavia laitteita.

Takkatuli ja ilmalämpöpumppu

Jos poltat takassa tulta, niin varmista että ilmalämpöpumppu on säädetty oikein. Sen tulee ainoastaan kierrättää lämmintä ilmaa huoneessa. Ilmalämpöpumpussa ei saa olla viilennystoimintoa kesän jäljiltä päällä, sillä silloin se pyrkii viilentämään takkatulen lämmittämää huoneilmaa ja energiaa kuluu turhaan hukkaan. Takkaa kannattaa hyödyntää aktiivisesti ja ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää tehostamaan lämpimän ilman kiertoa asunnossa.

Lattialämmitys märkätiloissa

Älä turhaan pidä lattialämmitystä kosteissa tiloissa aina päällä. Tai älä ainakaan kovalla voimakkuudella. Kun lähdet pois kotoa pidemmäksi aikaa, niin muista sulkea lattialämmitys kokonaan, sillä se vie todella paljon energiaa. Tyypillinen sähkölaskun kasvattaja on myös se, että kylpyhuoneen ovi jätetään raolleen, jolloin kylpyhuoneen lattialämmitys pyrkii lämmittämään koko asunnon.

Muuttaminen ja sähkönkulutus

Muuton yhteydessä on paras mahdollisuus vähentää omaa sähkönkulutusta isosti. Suomessa pohjoisissa olosuhteissa talojen lämmitys vie eniten energiaa ja yleensä talot lämpiävät jollain tasolla sähköllä. Uusiin taloihin ei yleensä enää valita suoralla sähköllä toimivaa sähkölämmitystä. Uusiin tehdään usein edullinen maalämpö tai lämpöpumppu eli ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpun lisäksi taloissa on toinen vaihtoehto lämmitykseen esimerkiksi takka jota voi käyttää kylmillä ilmoilla.

Taloa ostettaessa voi kiinnittää enemmän huomiota sen lämmitysmuotoon ja yleisesti talon sähkönkulutukseen aikaisemmin. Nykyisiltä asukkailta voi kysyä sähkönkulutuksen määrää vuositasolla, josta näkee kuinka paljon talo tai asunto tarvitsee sähköä lämmitykseen. 

Kilpailuta sähkösopimus muuton yhteydessä, niin saat myös edullisimman sähkön uuteen kotiisi. Sähkön hinta on tärkeä osa sähkölaskua, vaikka sähkönsiirtoa ei voikaan kilpailuttaa Suomessa.

Muutto pienempään asuntoon

Mieti myös tarvitsetko kaikkia neliöitä kotonasi. Pienempi asunto kuluttaa myös vähemmän sähköä, joten joskus helpoin tapa vähentää omaa sähkölaskua, on muuttaa pienempään juuri sopivan kokoiseen asuntoon. Pienempi koti voi olla myös uudempi ja siten tiiviimmin rakennettu, jolloin sen lämmittämiseen tarvitaan vähemmän sähköä.

Kerrostalossa lämmitykseen ei yleensä tarvitse kiinnittää huomiota, koska se sisältyy vastikkeeseen. Lämpöpumppujen lisääntyessä myös kerrostaloissa voi sen säätämisellä ja huoltamisella alentaa myös sähkölaskua. Kannattaa kuitenkin huomioida kerrostalohuoneiston huoltovastikkeen summa ja perehtyä talon lämmitysratkaisuun, jos haluaa asustaa mahdollisimman edullisesti.

Missä päin Suomea asut?

Lämmitystarpeen määrä taloissa määräytyy paljon myös siitä missä päin Suomea asut. Helsingissä ja etelässä on vähemmän pakkasia kuin pohjoisessa, joten lämmitykseen tarvitaan vähemmän sähköä ja energiaa. Joten muutto Helsinkiin tai muualle etelään voi myös alentaa sähkönkulutuksen määrää uudessa asunnossa.

Pohjoisessa kannattaa kiinnittää enemmän huomiota talon tiiveyteen ja energiatehokkuuteen kuin etelässä, koska sillä on isompi vaikutus energiankulutukseen.